Koffie blogs

Pak je kop koffie erbij en lees met ons mee. In deze blogs vertellen we jullie van alles over ons lievelingsdrankje: koffie. Heb jij een vraag, of wil je graag dat wij een blog schrijven over een 'koffie-onderwerp?' Laat het ons dan weten. 


Zuur of bitter?

Wat zorgt er voor dat de ene koffie zuurder is, of juist een bittere smaak heeft?

Coffee Travels plekken 2024

Waar hebben wij in 2024 allemaal koffie gezet!?

Matcha Latte

Ken jij dat groene 'gezonde' drankje al? Lees hier meer over de Matcha Latte.

Soorten koffie drankjes

 Tegenwoordig heb je veel soorten koffie drankjes; Espresso, flat white, cappuccino, americano etc. Weet jij het verschil tussen deze koffie's?

Voordelen van koffie

Koffie is rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Wat zijn nog meer de voordelen van koffie?


Koffiebonen 

Arabica, Robusta & Liberica. Heb jij daar wel eens van gehoord? In deze blog vertellen we je er meer over! 

Waar wordt koffie verbouwd? 

Een boon uit Zuid-Amerika heeft een andere smaak als een boon uit Afrika. Lees hier meer.

Plantaardige melk

Tegenwoordig kun je je melkkoffies niet alleen met gewone koemelk drinken, maar zijn er ook een tal aan opties voor plantaardige melken. 

Zuur of bitter?

Zuur of bitter?

Een lekkere koffie heeft een goede balans tussen een zuurtje en een bitter. Dit hangt onder andere af van de soort koffieboon, de branding, de zetmethode en de maling van de koffie. In algemene zin kun je zeggen dat je voor een frisse zuurgraad en minimale bitterheid vaak kiest voor een Arabica-boon en een lichte branding. Voor een wat bittere smaak kies je een wat donker gebrande koffieboon. Over verschillende koffiebonen vertellen we je een andere keer meer!

Daarnaast geeft fijner gemalen koffie een bittere smaak, omdat het water dat door de koffie wordt geperst meer contact maakt met de koffie en de bittere smaken opneemt. Tot slot geldt dat als de koffie een relatief korte doorlooptijd heeft, dit over het algemeen resulteert in een wat zuurdere smaak. En dus een langere doorlooptijd zorgt voor een koffie met meer bitter. 

Nu zijn wij benieuwd of jouw huisgemaakte koffie opeens anders proeft als je gaat spelen met deze facetten. Laat je het ons weten? 

Soorten koffie drankjes

Deze week gaan we het hebben over de verschillende soorten koffie. Van een simpele espresso tot een romige latte macchiato, na het lezen van dit blog weet jij er alles van!

Espresso
Espresso heeft een intense koffiesmaak en vormt de basis voor veel andere koffiedranken. Espresso is een geconcentreerde koffiebereiding die wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door fijngemalen koffie te persen. Een espresso is ongeveer 30 mL en is dus een kleine, maar krachtige koffie.  

Americano
Een Americano is een espresso die is aangevuld met heet water. Hierdoor ervaar je nog steeds een heerlijke espresso smaak, maar in een mildere vorm en een grotere kop. 

Cappuccino
Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, warme melk en melkschuim. Het heeft een rijke, volle smaak en een romige textuur door de combinatie van de sterke espresso en het zachte, luchtige schuim. In een cappuccino kun je ook latte art maken.

Latte macchiato
Een latte macchiato bestaat uit warme melk met een kleine hoeveelheid espresso. Eerst wordt de melk in het glas geschonken, en daarna pas de espresso. De latte macchiato wordt vaak geserveerd in een hoog glas, waardoor je duidelijk de lagen kunt zien van de melk, de espresso en het schuim.

Flat White
Een flat white bestaat uit een dubbele espresso, gecombineerd met warme melk en een dun laagje melkschuim. In tegenstelling tot een cappuccino heeft een flat white minder schuim. De flat white is ontstaan in Nieuw-Zeeland.

Cortado & Espresso macchiato
Zowel de cortado als de espresso macchiato bestaan uit een espresso met melk. De cortado is een espresso met aangevuld warme melk, en daarentegen is de espresso macchiato een espresso aangevuld met alleen melkschuim. Het zijn beide koffiedranken waarin de espresso smaak sterk naar voren komt.



Soorten koffiebonen

Na het lezen van deze informatie weet jij alles over de verschillende koffiebonen. Er zijn twee soorten bekende koffiebonen: Arabica & Robusta. De derde, die minder bekend is, heet Liberica. 


Arabica

De Arabica -boon is wordt veelal het meest geteeld en gebruikt in de koffiewereld. De Arabica boon groeit op 1500 meter hoogte. Het voordeel hiervan is dat de plant relatief weinig last heeft van ziektes en parasieten. Omdat de plant zich minder hoeft te beschermen tegen deze ziektes maakt de plant minder cafeïne aan, in tegenstelling tot de Robusta. Arabica heeft vaak een mildere, zoetere smaak met tonen van fruit, bloemen, bessen, en soms chocolade of noten. Het heeft een aangename zuurheid. 


Robusta

De Robusta koffieplant wordt steeds populairder onder telers, omdat de plant sterker is dan de Coffea Arabica. De Robusta groeit lager dan de Arabica en beschermt zichzelf door cafeïne aan te maken. Hierdoor proeft de Robusta een sterker, omdat cafeïne van nature een wat bittere smaak heeft.


Liberica

Deze koffieplant komt oorspronkelijk uit Liberia en Uganda. De smaak van koffiebonen van deze koffieplant komt meer overeen met die van de Robusta. De Liberica staat bekend om de rokerige houtsmaak met fruitige ondertonen. Door de matige kwaliteit en relatief dure productiekosten, is de Liberica een koffieboon die niet veel wordt geteeld.



Waar wordt koffie verbouwd?

Er zijn talloze landen die zich bezighouden met het produceren van koffiebonen. De landen waar veel koffie vandaan komt zijn Brazilië, Vietnam, Indonesië, Colombia en Ethiopië. Elke regio heeft zijn eigen unieke invloeden op de smaak van de koffie, van de hoogte waarop de bonen groeien tot de lokale klimaat- en bodemgesteldheid.

Koffie die afkomstig is uit Afrikaanse landen zoals Ethiopië en Kenia, heeft een fruitige, fris zurige smaak, terwijl koffie uit Latijns-Amerika, meer wordt omschreven als wijnachtig en licht fruitig. Koffie uit Colombia is over het algemeen vol van smaak met een vleugje citrus en koffie uit India wordt omschreven als kruidig.

En nu de vraag aan jou: waar komt jou koffieboon vandaan?



Wat is matcha latte

Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen: een groen drankje genaamd Matcha. Heb jij het wel eens geprobeerd? Vandaag vertellen we jullie in het kort meer over dit drankje.


Matcha vindt haar oorsprong in Japan en betekent letterlijk ‘gemalen thee’. Matcha poeder wordt gemaakt van gedroogde groene theebladeren. In tegenstelling tot normale groene thee wordt bij Matcha het gehele theeblad geconsumeerd. Hierdoor zitten er veel voedingsstoffen zoals Vitaminen A, B1, B2, C & E in het matcha poeder, maar ook mineralen, cafeïne en antioxidanten. Het wordt daarom ook wel in de volksmond als ‘gezond’ gelabeld.


Genoeg over de oorsprong en de Matcha zelf. Want hoe maak je het? Je gebruikt ongeveer 1-2 gram matcha poeder, en hierbij doe je een scheut warm water. Vervolgens ga je met een Bamboe garde de matcha en het water mengen. De bamboe garde zorgt ervoor dat je matcha goed oplost, maar ook dat de smaken zich goed verdelen. Afhankelijk van hoe je de matcha wilt, vul je vervolgens het kopje aan met óf warm water of warme melk.