Soorten koffiebonen
Na het lezen van deze informatie weet jij alles over de verschillende koffiebonen. Er zijn twee soorten bekende koffiebonen: Arabica & Robusta. De derde, die minder bekend is, heet Liberica.
Arabica
De Arabica -boon is wordt veelal het meest geteeld en gebruikt in de koffiewereld. De Arabica boon groeit op 1500 meter hoogte. Het voordeel hiervan is dat de plant relatief weinig last heeft van ziektes en parasieten. Omdat de plant zich minder hoeft te beschermen tegen deze ziektes maakt de plant minder cafeïne aan, in tegenstelling tot de Robusta. Arabica heeft vaak een mildere, zoetere smaak met tonen van fruit, bloemen, bessen, en soms chocolade of noten. Het heeft een aangename zuurheid.
Robusta
De Robusta koffieplant wordt steeds populairder onder telers, omdat de plant sterker is dan de Coffea Arabica. De Robusta groeit lager dan de Arabica en beschermt zichzelf door cafeïne aan te maken. Hierdoor proeft de Robusta een sterker, omdat cafeïne van nature een wat bittere smaak heeft.
Liberica
Deze koffieplant komt oorspronkelijk uit Liberia en Uganda. De smaak van koffiebonen van deze koffieplant komt meer overeen met die van de Robusta. De Liberica staat bekend om de rokerige houtsmaak met fruitige ondertonen. Door de matige kwaliteit en relatief dure productiekosten, is de Liberica een koffieboon die niet veel wordt geteeld.